fredag 29 april 2011

Men lite så där vanligt torsdagsmingel med poliser...

... har jag varit på i eftermiddags. Kände mej tillräckligt kavat för att ge mej ut bland folk, o Cajs såg o kändes stabil så vi for med Lucas till Polismingel. Japp. Joråhsåatt...

Kommer ni ihåg DARE, programmet Lucas o hans klassisar har gått för att lära sig unvika droger o tråkigheter. DARE har också ett sommarläger med syftet:

"to give the kids courage and self-confidence to go to middle school and be leaders for a drug-free and violence-free school. We will work with the students on communication skills, problem solving, team building and leadership skills. Our goal is to educate the students so they make smart, positive and well informed decisions in their lives"

Låter bra väl? 5 dagar i rad, mellan 8 o 5, utflykter till flera roliga äventyr och mat ingår. Bara 150 dollares dessutom. Som hittat och med en grymt bra tema tycker jag, hade nog gladeligen betalat det tredubbla känns det som. (i jämförelse med flickebarnets ridläger som är 6 timmar om dagen, utan mat för 350) Jag kan inte nog sluta fascineras över vilka resurser polisen lägger ner på barnen. Otroligt. Håller tummarna för att Lucas kommer vara en av de 90 som får äran att gå på detta summercamp. Får veta inom 2-3 veckor.

Idag var det alltså mingel med poliserna och anmälan till lägret. O när det görs något så görs det stort, det har jag lärt mej. Utanför en stor snabbmatskedja hade poliserna riggat upp något som liknande ett nöjesfält. Clowner, stora kossor som är junkfoodkedjans maskot. DARE-hunden. Polisbilar, knarkhundar. Barn, ballonger. Paj-kastning på officers. Kasta bollar för att få ner polis-kvinna i vattentunna. (mååånga lyckades med det). Fotografering. Läskeblask i stora istunnpr. Jag vet inte allt. O där var vi, jag njöt och var skräckslagen på samma gång.Pojkvaskern fick kasta bollar för att få ner poliskvinnan (som var snygg o jag känner Lucas) Anmälan gjordes och snabbmat fick intagas av barn. Jag har ingen som helst matlust, inte idag och aldrig där.




Fniss, det var ju gratis så denna reklamplats bjuder jag på.
För den här gången alltså.






Finn fem fel... Såg denna på Harris Teeter efter minglet.
Blev glad.

O den här bilden har jag sett flera gånger idag på TV i olika kungliga program.
Blir både stolt och får skämselstrut. Svenskar, frigorda. Näää?
Media spinner tydligen på det iaf.

Nu vet ni vad jag sysslar med på dagarna, minglar med fjärsman, njuter av champagne o snittar, tittar på rojalistiska program på TV och letar efter halvfabrikat på affären (lovar, köpte ingen pannkaksmix)

Åsa - the swedish squad



Världsrekord?

Han kom med lilla Basse, på personbästa 1 timme och tjugofem minuter från väckning till passarad security. Jag vet inte hur det gick till, men så är det. Nu sitter han, rufsig o håret ombord på nåt flyg och är på väg. På väg hem till oss. Åh så skönt!

Åsa - maka till en som living on the edge!

torsdag 28 april 2011

Kattsingen, Basse har försovit sej....

Ibland, alldeles bara ibland blir jag skogstokig och superstressad. Ringde just för att se om Basse kommit upp och var på väg till flygplatsen, svensk tid 04.40. Men se nähä, det hade han inte. Försovit sej, borde åkt för 40 minuter sen. Han har inte så mycket tid att slarva bort, han har inte det. Jag blir så aaahhhhh, o trött! Han kommer inte att klara det, det går inte att köra Jönköping-Landvetter, lämna in hyrbil, checka in till USA o springa genom security om flyget går om 1 timma och 45 min. Det går inte, det är bara dumt att försöka. Men han är på väg ner till bilen, får se hur detta slutar.

Åsa - som inte kommer kunna somna på läääänge.

onsdag 27 april 2011

Däckad som en säl och doktor Sven på besök

Verkar som att jag fick en släng av Cajsas bacill, jag har knappt kunnat hålla mej vaken idag. Trött, yr, illamående, värk i armar o ben o i höften (?!) och svårt att andas. Barnen sa att jag hade svullna ögonlock med men jag lyssnar inte på det örat.
Eftersom jag är lite av en självlärd läkare kan man säga, men mest för att jag hela tiden hittar på små orsaker till saker o ting så är min diagnos följande. Eller diagnoser snarare...

1. Patienten lider av smittat virus från barnet C som led av liknande symptom dagen innan.

2. Patienten har med största sannolikhet drabbats av pollenallergi då det förekommer drivor med pollenliknande stoft på screenad porch.

3. Patienten har drabbas av sk jetlag eftersom hon lever i kraftig symbios med sin make.

Doktor Sven (som är mitt alias) ordinerar omeddelbums choklad, hejdlös nätshopping, besök på apotek, kramar av barn samt intagande av god föda eftersom matlust tordes inkomma inom kort. Inga som helst husgöromål får göras, enkom glamorösa skeende så som soffliggande, bloggläsning, Foodchanneltittning och dylika ting. I avvaktan på vård från make är det av yttersta vikt att dessa åtgärder efterföljs.

Ja då är det väl bäst att jag följer doktorns råd. Så får det bli!

Åsa - med en hälsning till Basse, kom heeeem

PS: O mitt alter ego Sven har funnits så länge jag har haft barn. Han är faktiskt uppkallat efter en ganska bordus gynekolog hemma i Jönköping, uääk, men min Sven är snäll, pratar skånska med tysk brytning och har en sjuksyster som heter Eeeehva.

tisdag 26 april 2011

10000 besökare, o jag som hade tänkt att ha en tävling...

Ser nu när jag publicerade förra inlägget att ojsan, oppsidejsi, gränsen för 10000 sidvisningar  är passerad! Jag hade tänkt, som jag gör ganska ofta faktiskt, att jag skulle ha en tävling för att fira OM jag kom över den magiska (o för mej ofattbara) gränsen TIOTUSEN. Nu är det redan gjort, och på bara några månader. Kattsingen vad kul! Många av bloggarna jag läser omkring på har tävlingar, kanske mest mode o inredningsbloggar i och för sig... Min blogg är ju lite annorlunda på många sätt så en tävling kunde ju vara kul ändå. Jag vill så gärna vara en vanlig, behärskad glambloggare uppenbarligen. Frågelåda, Ströms beauty award o shoppingtips. Det jag ännu inte gett mej på är Dagens utstyrsel. Det kanske kommer...

Tävling ja. Hm.. Hur ska jag göra nu? Vad tycker ni, tävling eller inte tävling?

Åsa - villrådig

Här händer det grejjer alltså och en reward

Ojsan, tisdagen den 26 april blev inte riktigt som planerat. Jag fick samtal från skolan när jag var på lunchdate, Cajs mådde dåligt. Hoppsan. Bara att kasta sig i bilen o fara o hämta flickebarnet som mådde illa, skakade och grät, o var så trött, så trött. Väl i skolan mötte jag en blek liten spagettiflicka, men det som var bra var att massvis, många verkligen, brydde sig om Cajsa så mycket, Cajsas fröken kom o kramade om o kallade darling, en annan, Lucas favvofröken och tillika hjälpfröken kramade om o sa sweetie o sa att om Cajsa gråter så gråter hon. Barn vinkade o kom o kramade. Många barn. Vad kul o gulligt mitt i det sjuka.

Tidigare på dagen hade det varit Buddy Award, elever som får utmärkelser varje kvartal och som uppmärksammas med en ceremoni. Det kan handla om att man varit en god o fair kompis, att man gjort bra på prov o sådana saker. Om ens barn fått en award får föräldrarna ett mail eller samtal om det så att man kan komma o vara med på ceremonin. Attans, det hade dom missat att göra till mej, för yepp, vår lilla sjuka Cajsamajsa spagettiben hade fått en award, den som handlar om kämpa och streta, hänga i och bli bättre. Den korrekta termen är Preserverance. Duktiga flicka! Det delades ut 8 st sådana av 800 elever. Good, very good, excellent. De hade fått buga för rektorn på scenen, och ta emot diplomet av en som stod i sånt där bås som presidenten står i. En talarstol alltså. Cajsas fröken Mrs Payne hade haft tårar i ögonen. Så stolt o rörd hade hon varit över "sin" Cajsa.
Min vanliga tur o flax fixade så att min danska fina väninna var på plats för att titta och hon såg att jag inte var där, o fotade som en tok åt mej. Hur gulligt och omtänksamt var inte det då?

Håll till godo, dagens Awardvinnare!

Hunden eller monstret heter Buddy, och är
skolans skyddsdjur.


O där sitter den barska rektorn. Hohooo.
Bra sak. Men Cajsa är ändå risig, har hög feber o har sovit i fyra timmar på raken, svår att väcka. Tror att hon fått solsting faktiskt. Har kanske druckit för lite och sprungit ute för mycket. Hon får allt vara hemma imorgon och vila upp sej. Gillar det inte, innebär att hon missar mycket i skolan men ärligt, vård går före addition o minustecken. Alltid händer det något när Basse är borta, så är det.

Men det är inte slut där för nu, attans i min sås o låda, sker det saker på Social security fronten också. Har haft lite motvind där ju, och får numer hjälp av en advokat i Washington som även hjälper oss med annat svårt så som Green card och mitt arbetstillstånd. 

Lite utdrag ur vår mailkonversation... 


Hi, Aasa:  We are not going to send you back to the airport in Chicago since you live in North Carolina. We will need to make an appointment for you at the immigration office in Charlotte to straighten this out.  Rachel and I will advise you what to do and provide you with a letter to take to the appointment.  Your correct visa category is L-2.  C-2 visas are reserved for “aliens in direct transit to the United Nations.” C-2 visas are normally granted to evil dictators and restrict the C-2 visa holder to the area around U.N. Headquarters in NYC.



Kommentar: Nope, jag är ingen alien, inte heller en evil dictator (inte ens Basse tycker det tror jag)

Hi, Aasa:  The company has authorized me to travel to Charlotte and attend your appointment at immigration.  After that, we can go to the U.S. Social Security office, if that will help.  I will let you know by Thursday when I will be coming in.  Are there any days next week that you are NOT available?


Men ser man på, har jag handlag med auktoritärer nu också? Gulle-Bill, som han heter, vi kommer att få en bra dag tillsammans, läste mailet fort först, o läste att " after that, we can go for lunch" Åsa Maria Ström, ge dej nu!! Ser mej honom i flådig stor bil. Beige kostym modell fladder och 80 tal. Rosa skjorta i BANLÅN. Blanka bruna och fotriktiga skor. Iphone 3, svart. Hörsnäcka. Pärm i handen, näsduk i fickan, välputsade naglar (jag gillar) och ett nervös skrattande. Glasögon, svettig panna och snäll. Hans fru heter Regina, hon är lite mullig, har fönfrisyr, gråhårig. Har dräkt jämt, tillomed hemma, o inomhusskor med klack. Hon skrattar nervöst och bryter lite lätt på franska. Deras söner är finniga, 17 åriga tvillingar, pappa vill att de spelar baseball men allt de gör att spela schack och samla på larver. Den ena har fotsvett. Deras hund, en beige pudel, heter Snuffi. Dom bor i.... Nääää. Svävar i väg va?

Men det ska bli skönt att få hjälp nu, ser fram emot att få det här löst. Skönt att ha en man som sällskap som har lite tyngd och en myndig stämma. Hoppas att vi träffar på ticsmannen på social security kontoret som jag hade förra gången. Vill få upprättelse!! 

Återigen ett mastodontinlägg, jag har tid, det händer mycket och ja, jag gillar att skriva.

God kram

Åsa - en ganska vanlig tjej med en egen armé och massvis av tur.

PS: och jag märker att jag skryter så in i bänken, jag som brukar vara så ödmjuk... Håller jag på att amerikaniseras?


Liten o ynklig i en stor värld men härligheter i lådan...

Så ofantligt tomt det blev igår när barnen åkt till skolan och Basse är i Sverige. Så tomt o ensamt efter ett par dagar med konstant familjemys. Känslorna far upp o ner, o igår var det nerför. Lessen, o självömklig. Gillar inte att ha såna känslor med det är nog också en form av bearbetning, en fas eller ett måste. Fick inte mycket vettigt gjort heller, tvättade lakan och tittade på ett papper typ. Skype! Min livräddare, o tur för mej att bästa Linda hade tid att slöprata länge, och att bästa Anna också hade det. Skönt att få prata länge så att man kommer ner på detaljnivå och inte bara "hur är det, vad händer, hur mår du?" Nu kunde vi prata om färg på Hasbeens, om planlösningar och annat viktigt. Skönt! Men eftersom jag har flax o tur så kom även tröst i lådan. Magiskt att det kommer rolig post varenda gång jag är less.


Ett långt, innerligt och roligt mail från Nina, med fina bilder, smakprov på gott te och violgodis. Gissa om brevet var välkommet! Tårarna rann (som vanligt), viol smakar gott o teet ska jag njuta en regnig dag. Tack snälla fina Nina, du anar inte vad du gjorde för mej. Räddade min dag, minst. Kram till dej!!!

O mer i lådan, ohooo. Tidningen med vår intervju. Ojsan vad roligt och spännande! Fippel fippel, blädder. O ser man på, ett uppslag som handlar om oss, vi i familjen Ström. Mina ord skrivna av Gabriella. Tryckt på lite glansigt papper. I en värdig och mycket läsvärd tidning. Jag gillar, blir fnissig och glad och stolt. Paparazzibilderna blev bra tycker jag. Mäktigt och känns lite som att jag är en celibritet, en kändis. 



Bra gjort Gabriella, vad duktig du är, o härlig! Tack för att vi fick vara med.
Ett minne för livet och en erfarenhet rikare. Kram!


Håller jag på att få hybris? Såg jag möjligen en Forbesjournalist liggande bakom busken, o nooo, det hänger en Amelia-fotograf i knävecken på staketet. Varför cirkulerar det tusentals helikoptrar ovanför huset? Och nää, jag trodde att någon gullig hade lagt ut påskägg i vår trädgård, grälla runda färgade ägg bland buskar o sånt. Väntade tills barnen kom hem och sa att dom skulle gå ut och kolla på äggen. Öh? Njae, så gulligt var det inte. Det var en tennisboll, en illblå stor kork till en sprayflaska, en röd hundleksak och en sprinkler till gräsmattan (som inte är gräll utan svart...) Hallå? Håller jag på att bli tokig eller behöver jag nya glasögon. Hoppas på det sistnämnda, börjar tröttna rejält på kraftiga svarta glajjer, skulle välkomna ett par sobra enkla diskreta nätta bågar. Kommer det hända? Nää, just det, kommer väl hem med ett par illblå eller nåt, men mest troligt ett par sköldpaddsskalfärgade eftersom Basse har ett par såna. Vi brukar följas åt...

Ridskolan igår, mysig stund utanför med min pojk medans Cajsa var på uteritt, 25 grader varmt och härligt släpljus. En boll, en bänk o två som älskar varandra, jag o Lucas Punk Appleton Ström. Min stora fast lilla pojk, pojken med funderingar, med tankar. Som håller på att bli stor, han som älskar tjejer. Som är trogen sin Sanna. Han som fuskar när det går (när det gäller ordning o reda) Han som blir mamma-sjuk emellanåt och han som lär mej engelska. Glest mellan tänderna, för stora byxor och samlar på Axe-deo. 11 år, stor fast liten. Min pojk, älskar dej så!


Skärp är inte att tänka på va?

Stall o ridhus i ett...


Dom har det bra där inne, dom däringa American Saddlebreed.

Två veckors föl med spagettiben

Så där ja, dagen i bilder kan man säga. Nu är det ny dag, nya möjligheter, lite jäklar anamma och full fart mot helgen. Ska på lunchdate snart med tillhörande shoppingmallspan. Ska inget köpa, vill spara pengar till en.... ett par nya glasögon. Japp.

Så har jag det i Amerika. Blandat alltså. Det är ok, men inte topp. Såna dagar måste också finnas annars skulle jag inte uppskatta alla dagar som är riktigt bra.


Kram - förundrad och tacksam Åsa Maria, kändis för en dag.

söndag 24 april 2011

Påsklärdomar o annat

Det har gått bra idag, 10 årsdagen. Tack för all omtanke, värmer hela mej. Alla människor har något mindre roligt med sig i sin ryggsäck, detta var min story. Att delge den med en cybervärld o massvis med främmande människor var läskigt och svårt men också självklart. Om jag inte kan vara mej själv i bloggen borde jag nog skriva dagbok på min kammare. Så tänker jag. Iallafall har jag fått ta del av andras historier idag både på mail o i meddelanden. Fina hjärtkramande historier. Sorgliga men fina. Tack för att ni delgett mej. Jag känner mej inte ensam, vi är många som upplevt samma tråkigheter. Det kommer något gott ur allt ont. Så är det bara.

Tjolahopp (krystat glädjefnatt), påsk! Hur firas det här kan man undra, o japp. Här blev kulturkrock.

Lärdomar om påsk:

Påsk är en familjehögtid, här har vi varit familj men bara vi fyra. Skönt, mysigt och ensamt.

Påskelden finnes icke här, (men det trodde jag inte heller, va?)

Raketer skjuts på påskdagen, söndagen. På dagstid.

Påskris finns inte att få tag på o gå ut i skogen o skala en björk var liksom inget alternativ.

Sopgubben o brevis jobbar på långfredag

Långfredag heter Good friday här.

Helgens stora kyrkodag är idag, påskdagen, o mässan börjar tidigt, vid 08.30

Påskäggen är små, pyttesmå, i plast. Innehållandes en godisbit. Här går man mer efter kvantitet. Alla springer omkring med små korgar o jagar pytteägg som påskharen lämnat. På påskdagen!

Ströms barn hade också besök av haren, men på FEL dag. Han var visst här på påskafton. Grannarna måste undrat. Vi gjorde så gott vi kunde, barnen gillade inte godiset heller, o japp, jag har halva grälla plastägg drällandes i hela huset. Bra där Ström, bra!

O inte fick Strömmingarna finaste korgarna heller, utan
fick nöja sej med Cajsas pysselkorgar. Dom såg glada ut ändå.


Joråsåatt


Annandag påsk är vanlig dag, vardag. Imorgon börjar skolan, End of Grade tester börjar inom kort, skräckblandad förtjusning.

Man har inte fjädrar i träden som vi har hemma. Bara lite pyssel som en hare eller några ägg utomhus, o naturligtvis en liten gräll flagga som sitter på en pinne. Det har man jämt, med olika budskap på. Snart byts påskflagga mot mors dagflaggan med, sen är det... Vet inte. Återkommer.

Strömskt påskpyssel, ganska nöjd faktiskt :-)


Inga påskkärringar, inget blåkulla. Hedniskt så det förslår, känner mej som en urviking.

Påskmiddagen i familjen Ström bestod av ett hak-besök men vi slog till på dessert. Skönt att slippa skala ägg men jo, jag saknar svärmors påskmiddag, det gör jag verkligen.

Slafsislafs, liten förrätt med den godaste guacamolen jag ätit

Lustiga o lite smågoda salta räkbullar, som en förförrätt eller nåt


Ser ganska gott ut va? Smakade inte lika gott, tusen kg socker blandat med syntet.
Glömde visst ta foto på huvudrätten, jag åt en hummer o räkor (obs! ej friterat) Basse åt räkpasta. Barnen... Mac and cheese.

Påskdagen har vi firat på en filt i en park med glam-picknick. Underbart skönt, mysigt och hysteriskt varmt. Tankar på mamma, en amerikansk flagga i vinden. Såg en ödla och en pappa som drillade sin 5 åring i baseboll. Ibland gör livet ont-skönt. Idag är en sådan dag.

Nu drar det ihop sig till vardag o Basse har klivit ombord på planet som tar honom hem eller bort. Han ska till hemstaden, räta ut några frågetecken eller gå på möte eller vad det var. Det återstår att se, åker han HEM, eller bort, han får berätta på fredag. Jag kände först lite som att Nääää, jag vill också hem, för mej är det fortfarande hem. Hemma där mina hjärtan bor. Bianca o Maiken. Kan dock inte lägga energi på att vara avis, inte min grej. Har bestämt att jag är glad för att han åker till Jönköping, glad för hans skull. Unnar honom en kram från när o kär. Glad om han får träffa finaste barnen i världen, glad om han får en kram av sin mor. Han har en väska full med presenter som jag hoppas att han ska få tid till att dela ut. Jag hoppas också att han förutom kardemumma o torrjäst också får tag i Wettexdukar. Finns inte att hitta här verkar det som. 

Som vanligt när jag skriver blir det mastodonlångt, förlåt om det är jobbigt att läsa.

Kramar från 

Åsa - områdets viking som är glad över att den tjugofjärde i fjärde är över

lördag 23 april 2011

En ängel i tio år o ett tungt inlägg

Går sorg över? Nä det gör den inte, men man lär sej leva med den. Idag för tio år sedan blev en fantastisk kvinna en ängel, en kvinna som lärt mej bli allt jag är, en kvinna som brann för positivt tänkande och mental träning. En som torkat mina tårar och nästan spruckit av stolthet när jag gjort något bra. Någon som skällt på mej, någon som ville mej väl. Den som älskat mej villkorslöst i hela mitt liv. Min mamma. Min o min systers älskade mamma och vår pappas fru. Bitte, fru Thorman, vår mammutt o Lucas (o Cajsas, Biancas o Maikens förstås) mormor, hon blev 50 år gammal.

När jag födde vår Lucas i december 1999 gick min mormor bort, jobbigt så klart men naturligt. Hon var ganska gammal. Tidens gång, en föds en dör. Klart jag sörjde, o det var inte så festligt att rensa bland mormors grejer o samtidigt ha en liten parvel på några veckor att ta hand om. Jag saknar mormor. Det var ok, det var bara oturligt att det skedde precis då. Min glädje över vårt barn grusades lite. Mormor hann träffa Lucas tack o lov, men när Lucas var 8 dagar gammal blev hon en ängel.

När vi fick reda på att vi väntade barn igen, var vi inte så överväldigade, inte alls egentligen. Lucas var bara 6 månader och det kändes som att vi hade fullt upp med honom. Gravid var det sista jag önskade att bli kändes det som. Mammas reaktion var ganska avmätt o lustig. Istället för att trösta mej o få mej på bättre tankar slöt hon sej som en mussla. En vecka senare fick vi reda på varför. Mammas hjärntumör hade kommit tillbaks, efter 4 år som "frisk". Hela vår värld rasade, kaos. Det enda jag kommer ihåg var att hon sa "jag ska överleva bäbisen". Det blev en kamp mellan liv o död i 7 månader. Mamma opererades och det gick bra, min mage växte. Hennes glädjestunder med Lucas kommer jag ihåg, allt annat är som ett töcken. Julen kom, o nyår. Kändes annorlunda på något sätt. I slutet av januari upptäcktes att tumören kommit tillbaks igen, med väldig fart och mamma ville inte opereras mer, o nu så här efteråt förstår jag henne. Jag var ganska stor nu, mamma blev sämre väldigt fort och jag kände stress över att vilja ge henne bäbisen innan det var dags för henne att lämna oss. Jag gjorde allt i min makt för att få ut barnet i förtid. Jag sittstrejkade utanför MVC för att beviljas kejsarsnitt, jag tvättade fönster. Jag gjorde allt. Det gick sådär. Dagen innan Cajsa var beräknad åkte jag o Basse in till MVC.  Vi lämnade mamma för en stund och åkte på kontroll, kolla hjärtljud och vad det nu var, o för att se om jag öppnat mej något. Nope, inga tecken på att förlossningen var på gång. Vi åkte tillbaks till mamma, o berättade. Efter 45 min gav hon upp, tror inte att hon orkade vänta längre. Tror hon tänkte att jag styr upp det från andra sidan istället. Hon somnade bara in, efter 5 veckor på hospice. 5 veckor i ren förtvivlan, av ångest och bara hjärtesorg. Att se någon man älskar lida så, att se hur frustrerad mamma var över att förlora talförmågan. Skräcken i hennes ögon, all förtvivlad gråt. Finns inget ord för det. Ett helvete. Jag lyckades inte ge henne det hon önskade, jag kunde inget göra.
Linda o hennes Erik, pappa o jag o Basse var med, ett sus gick igenom rummet o sen blev allt stilla. Det var lugn o ro. Vi var glada att det var över, vi var så trötta o mentalt utpumpade men mest lättade för att mammas kamp var över. Vi drack lite kaffe med personalen, vi satt i mammas rum, hon låg där i sängen. Borta men där. Vi for o hämtade Lucas som var hos farmor, vi köpte säkert en påse godis o åkte hem. Helt nollställda, otroligt lessna så klart men nollade. Vad gör vi nu? Tankarna på begravning och förlossning snurrade. Hur gör man? Kan vi boka begravning, vågar vi det? Tänk om jag ligger o föder när begravningen är? Det var helt otänkbart. Det var bara att hoppas att saker o ting löser sig, o det gjorde det. Cajsa föddes 3 maj kl 05.30, snabbt o smidigt. En välskapt flicka som fick heta Cajsa Bitte, efter mamma. Begravningen hölls när Cajsa var 5 dagar gammal. Allt gick bra, så bra det kunde. Minnet av pappa, nybliven änkeman o rödgråten av sorg som stolt gick omkring och visade sitt nya barnbarn under begravningsmiddagen glömmer jag aldrig. Min tankar på att mina graviditeter har "kostat" tänker jag fortfarande. Vad händer om vi fler barn? Försvinner pappa då?

Sorg ter sig olika, helt klart. Med en nyfödd bäbis och en "stor" pojk på 16 månader har man inte mycket kraft kvar, o definitivt ingen kraft över till att sörja. Jag var ett vrak. Glädjen över en nyfödd bäbis, som var välskapt o en flicka dessutom o glädjen över en frisk pigg pojk i kombination med galen sorg var lustig. Vet inte riktigt hur jag klarade mej, Basse reste utomlands dessutom så jag var ensam. Om det hade hänt nu, hade jag gått sönder. Tankens kraft, positivt tänkande, stöd av vänner o familj och lite endorfiner hjälpte nog mej. Mitt sätt att sörja och gå vidare så gott det gick var att skriva brev till mamma som jag lämnade på kyrkogården för att sedan ett par dagar senare hämta hem dem igen. Breven är som en sorgedagbok och en vanlig dagbok över vad jag har upplevt i 10 års tid. Jag har en stor låda full. Varje brev har på ett eller annat sätt avslutats med en snäll o försynt, en uppfordrande eller krävande önskan om att hon ska ge mej ett tecken på att hon är med mej, att hon ser mej. Hon är rätt kass på att ge mej sånt, usel faktiskt. Tänker att jag får väl ett tecken när jag verkligen behöver.

Första året var fruktansvärt, andra med.Tredje började jag fungera normalt o nånstans runt 4 år med sorg o förtvivlan började jag lära mej att leva utan en mamma, utan en mammas omsorg. Utan kramar, utan oroliga samtal från en mamma som undrar om jag kommit hem ordentligt, utan någon som berömmer mej när jag bakat, städat, tagit hand om barn och betalat räkningar. Idag, 10 år senare, jag gråter fortfarande av saknad, jag är lite bitter för att varken jag eller Linda stolt kan visa våra barn för mamma, för att dom inte har en mormor, för att inte vår mamma fick vara stolt på våra bröllop. Bitter för att vi inte har någon mamma. Jag är samtidigt väldigt tacksam för allt jag lärt mej i och med mammas död. Massvis. Både om mej själv och om andra + en massa sjukdomsrelaterad info. Jag skulle ge min arm, mina armar för att få ha mamma här såklart, men vill inte heller leva utan all erfarenhet jag fått. Det bästa är ändå att jag har mitt gjort, jag behöver aldrig begrava min mamma mer, jag behöver inte säga hejdå. Skönt på något sätt. Det kommer något gott ur allt ont, för mej är det en sanning o en tröst.

Mamma!
Om du visste vad jag saknar dej, nästan varje dag tänker jag att: det här ska jag berätta för dej mamma eller det ska jag fråga mamma. Kan fortfarande ditt mobilnummer i huvvet. Jag önskar så att jag o Linda fått sett dej med våra barn, jag vet att du hade varit en supermormor som tagit barnen på kafé, den som stått längst fram på skolavslutningar, du hade hämtat o lämnat på dagis o skola. Det är jag bitter för, förlåt. Jag ville visa dej vårt fina hus på Vättersnäs, jag vill att du ska lära mej mer om saker du kan. Jag vill åka på resor o utflykter med dej. Skratta med dej, prata allvar med dej, bara prata om ingenting. Jag vill höra min historia, vill att du ska berätta om hur det var när jag var 6 år. Jag vill att du håller om mej mamma, jag vill att du pussar mitt hår. Jag är ditt barn, jag kommer alltid vara ett barn, ditt barn. Jag vill ha matrecept på mat som du lagat, jag vill hjälpa dej med kläder och jag önskar att du kunde sy upp mina byxor.
Jag är vuxen nu, barnen är stora. Vi bor långt bort, jag kan inte komma till dej på kyrkogården idag. Är nog det enda dåliga med vår flytt hit. Såg du att Malin var där i mitt ställe? Men jag är med dej i mina tankar, idag är en milstolpe, 10 år. Jag glömmer dej aldrig, du är levande för mej fortfarande, fast på distans.
Tack för allt du lärt mej, tack för att du gjorde mej till den jag är. Känner stolthet över att få vara din dotter, önskar bara att jag fått 20 år o tusen till med dej.
Älskade finaste mami, jag hoppas du har det bra i din himmel och att du ser mej när jag vinkar. Snälla finaste, idag, just idag, jag vill ha en tecken på att du ser mej, att du är med mej. Jag behöver det så.

Älskar dej i evighet

Din Å

Härliga magasin och bröllopsyra

Jag har i hela mitt liv trott att USA har ett enormt utbud av magasin, feta härliga med glansigt papper och god doft av bokstäver. Hmmm. Lite besviken har jag varit för att i mataffären hittar jag bara en näve olika tidningar som inte är speciellt glammiga eller tjocka o glansiga. Bara som Året Runt o sånt, o lite annat. Ok, trodde jag trott fel. Här kommer så ett stort MEN! Var till bokaffären, o japp, en ocean med tidningar, feta magasin och annat härligt. En dröm att se, o en doft av glam. Två lååånga väggar med tidningar, magasin, blaskor och tunna böcker.



Men ser ni, vad underbart, vilket underbart ställe. Och vet ni mer, det fanns soffor utställda så man fick sitta o bläddra i magasinen. Jag smäller av. Om ni nån gång undrar vart jag är, så sitter jag med all säkerhet i en soffa där, med en stor balja svagt kaffe o bläddrar lite. 

Det har inte undgått oss att det vankas brittiskt bröllop trots att vi i familjen Ström lever i en bubbla och inte har styr på vad som händer i världen. Har liksom fullt upp med "vår" värld o vardag. Men bröllops-sniff har jag. Vad roligt för dem! O det verkar lite som att bröllopet har stort nyhetsvärde här i Amerika av någon anledning, för vi har sett flera program på tv om de tu, o naturligvis hittade jag ett par tidningar också.

Katie är ju helt bedårande!
Så där ja, detta blev påskaftonens inlägg. Här firas inte påsk lika mycket som hemma. Klart att det finns ägg att leta och lite grällt pyssel att sätta fram o upp men igår långfredagen var det som en vanlig dag, sopbilen kom o hämtade soporna o postis lämnade brev. Vet inte, det rimmar lite dåligt tycker jag. Inget jag kan göra något åt trots allt. Jag ägnar påsken åt familj, åt att inte äta ägg, att tänka lite extra på varför vi firar påsk och sen är det över. 

När barnen fick frågan på Svenska skolan för ett par veckor sen om vad man kunde klä ut sej till på påsken svarade Lucas eller om det var Cajs, att dom brukar klä ut sej till kycklingar. Det ar inte det svaret fröken var ute efter om man säger så. Men japp, så har det varit, små gula kläder som jag sytt fast gula fjädrar på och näsan målats röd. Öh? Varför har jag gjort så? Påsk-kärring ska det ju vara! Fattar ingenting om hur jag tänkte. Jaja. Man får väl göra lite som man vill va?

Kram till er, glad o god påsk!

Åsa - sjövild och magasinglad





fredag 22 april 2011

Ren o skär lycka...

Det måste vara att få ett snirkligt handskrivet brev från en urhärlig dam boendes i Kalmar.
Jag säger det igen, mina äldsta kvinnor i min omgivning ger mej så mycket värme i magen. Jag beundrar och ser upp till o hyser stor respekt. Finns inget bättre än snirkliga fina bokstäver skrivet på papper, med tunt bläck och lite darr emellanåt. Inget kan göra mej gladare. Någon som har tänkt på mej, någon som har letat fram ett papper, en skön penna. Satt sig ner och börjat skriva, till mej. Någon som gett mej lite av sin tid, någon som letat fram ett frimärke och fått någon att posta. Jag blir så glad, tacksam och varm i hjärtat.

Till mej, från Brita!
Det här inlägget tillägnar jag Brita, den härliga fina kloka och tuffaste damen i världen. Här kommer kramar till dej från oss, tack!

Åsa - rik som ett troll, o lycklig



Renlighetsnoja och eller skoltrend?

Härliga springbreak, glada barn, supertrevliga lunchbesök med fina o väluppfostrade barn o rolig mamma. Regn idag, gör inget, skrota inne o hemma är inte fy skam det heller.

I skolan har Cajs uppmärksammat att barnen, förmodligen mest tjejer, har små flaskor hängande i sin name-tag som är ett slags ID-kort barnen måste ha på sej hela tiden. O trots det måste dom ha ett ytterligare kort med sej när de går ut i korridoren när de går på tjottan, ett hall-pass. Klart att barnen hittar ett sätt att pimpa sina nametags, så klart. Cajsa försökte förklara för mej vad det var dom hade hängande, färgade flaskor med handsprit i, som luktar gott o som sitter i en hållare. "Mamma, ALLA har verkligen såna, alla i hela världen verkar ha såna. Jag önskar mej jättemycket" Länge har hon längtat och tjatat lilla Spagettibarnet. Okej... Försökte klura ut vad det var för något som hängde o dinglade. Inte så lätt. Hittade tillslut, jippi, och bestämde att Cajs skulle få i springbreakpresent. Topp! Vi for resolut till Bath and body works, ett härligt doftande ställe med tusen miljoners olika tvålar, krämer och jox, OCH handsprit.

Beslutsvånda modell värre än värst, vilka fem vill hon ha av alla tusen som finns? Tog en stund. Gladaste o mest tacksamma flickan i världen satt efteråti bilen, med tårar i ögonen av lycka. "Nu är jag som dom andra barnen, tack snälla mamma". Men lilla söta fina Cajsa Majsa, tänk att lite handsprit kan göra sådan lycka. Och sen, en härlig doft av godheter spreds i huset, i bilen, på resturangen, på gatan och överallt. Hon sov med sina flaskor, hon har pyntat sin handväska med sprit och helt plötsligt blivit den renligaste i familjen.


Lycklig ägare till fem, Lucas fick en och japp, såklart mamman skulle ha en med.


Åsa - måttlighet är en dygd men överflöd doftar härligt

onsdag 20 april 2011

Finaste huset på Holden beach och en underbar present i lådan

VI hyrde ett hus tillsammans med familjen Dahlstrand. Huset hittade vi via en hemsida där husägare hyr ut direkt utan någon förmedling. På hemsidan såg huset tipptopp ut, men vi har ju lärt oss av egna erfarenheter att bilder inte visar sanningen så att säga (heja oss!). Det visade sig tack o lov att huset som heter Celebration, var en riktigt höjdare och snarare bättre i verkligeheten. Vilken tur vi hade. Vi gjorde en liten spontan undersökning av resten av husen på ön och insåg snabbt att vi hade fått tag i ett av de finare. Gräsmattan underbar, huset rent o  fräsch, personligt, välskött, bra utrustat och på alla sätt bäst. O pool.

Huset ligger på Holden Beach, vid gränsen mellan North o South Carolina ungefär, o det är en ö. Vi fick god valuta för de 200 dollar per natt vi betalade per familj. Inget hotell i världen slår Celebration. Och om namnet, när vi for omkring på ön såg vi att merparten av alla hus hade ett namn, och det var kul att se vad alla hette. Typ, Wright on the beach (förmodligen familjen Wrights hus va?) Pelican peech, Tommys recess o Dolphin view o såna tuffa namn. 

Här är "vårt" hus



Husen är byggda på pålar för pga för att inte skadas så mycket
när stormen drar in havet på land. Fiffigt och smutt.


Bästa Basse, som trots krisen på arbetet kunde följa med och faktiskt emellanåt koppla av
och vara vanlig pappa, man, vän och människa. Ett par telefonmöten och lite
klassiska "Basse går i cirklar o pratar på stranden samtal" o något supertidigt möte var allt. Heja Basse!


Tidig morgon (inte jag som fotat med andra ord)



Japp, så här såg det ut, en underbar vistelse. Många roliga hus och sol. God mat, o andra onyttigheter. Skönt och härligt på alla sätt.

När vi kom hem, låg det här i lådan, så rätt i prick, SKOLKRITOR, och så gulligt. Lillasyster Linda har påskfixat åt Lucas o Cajsa. Hon har hjärtat på rätta stället den lilla fina tjejen, världens bästa lillasyster. O visst, dom är för goa i den där åldern... Puss Linda.




Nu ska jag inte stesa mer med bilder på världens bästa hus. Jag dyker i bädd, min egna och den skönaste. Hoppas att ni sover gott nu, och att solen skiner på er i morgon. 

Kram från Åsa - som om hon kunnat, köpt Celebrationhuset rakt av.


En fartfylld vecka och ett djur (igen)

Borta bra men hemma bäst. Känns skönt att kunna säga hemma om vårt hyrda hus i vårt nya land. Vi har kommit en bit på vägen, en bra bit. Det är huset här i Huntersville som är vårt hem, inte vårt hus hemma på Jöransberg som fina Karin o Stefan nu "vaktar". Vi har haft en härlig vistelse i ett superfint hus, vid havet, solen har lyst från klarblå himmel, o nää, hungriga har vi inte heller behövt vara.
Veckan har varit innehållsrik sedan jag bloggade sist Jag har bloggledigt på helgerna med, av nån anledning som jag inte kan förklara. Jag kör en fotobombning helt enkelt.


Funwalk: insamling till förmån för skolan, med promenad runt parkering och efterföljande dans... Jag gick med barnen när deras klasser gick, jag var ganska så ensam vuxen om att gå. De andra satt utmed banan. Jag såg det som ett träningspass och skrapade ihop 44 varv på parkeringen... Härlig upplevelse, känns som att när amerikanare gör ett spektakel, så är det fullt ut.


Cajsas klass som håller på att ställa upp i led. Dom går
alltid på led, alltid.
Spontan dans på skolbussparkeringen med DJ Lamb

Lördagens monsunregn
Mötte Jenny på det berömda Costco för att semesterhusresanhandla. När vi kom ut från affären var det så här:

Kanske inte riktigt syns hur mycket det regnar va?

Det sprejjade ner vatten hur som helst.

O det regnade så mycket att vårt rosa fina träd ramlade.
Fick sågas ned, finns inte mer. Jag är inte längre
tjejen med gatans enda rosa träd mao.

Vad är det här för något läskigt djur? Någon som vet?
Sprang fort som sjutton, ca 5 cm lång och fortsatte leva
efter avrättning... Jag smäller av, måste försöka
vänja mej vid alla lustiga djur, de håller på att begränsa mej o mitt liv
känner jag. Gillar inte!

Resan till havet: Basse var tvungen att stanna till och sträcka på benen eller så ;-) o då vips utanför bilen låg det en snusburk från Köpenhamn. Lustigt tyckte vi.


Tuff bro till Holden beach

Så här var veckan, tar en djupdyk i mappen med semesterbilder och återkommer om en stund, en kvart eller så.

Kram från Åsa Maria Ström - hon som kastas mellan upplevelser o gillart




På väg hem, varmt, stekvarmt utanför bilen, mysigt o roligt med mycket skratt inuti den. Känns liksom annorlunda att ta bilen till havet o leva badsemester-liv, som vi normalt får flyga massvis med timmar för att få uppleva. Nu får vi lite skrotdagar hemma också, o förhoppningsvis fina pojkar o härlig mamma på lunchbesök imorgon. Ikväll ska jag visa er vårt superfina hus vi hyrde i ett hyllningsinlägg, längtar också efter att få läsa ifatt lite favvobloggar.
Häpp!

ÅMS

tisdag 19 april 2011

Underbar dag här på Holden beach, strandliv, poolhäng o nu grillas revben. Huset vi har hyrt är topp, fräsch o prydligt, en riktig höjdare faktiskt. Kommer bildbomba när jag har uppkoppling igen, jag lovar! Imon måste vi hemmåt igen, hade gärna stannat livet ut känns det som men vardagen är skön på sitt sätt, o vissa har ett jobb att sköta så klart.
Kram från solbrun Åsa

söndag 17 april 2011

Nu åker vi till ett hyrt strandhus vid kusten. Strålande sol, söta barn, trevligt sällskap, massvis med god mat o dryck. Oläst svensk bok, Lundell på Spotify och ny bikini. Hör av mej snart igen! Kram från Åsa - lyllosa mej

fredag 15 april 2011

En fälla på radion och ett pungdjur...

När jag körde hem från skolan i morse lyssnade jag på radion och fick "höra" en fälla. Jag blev så häpen att jag satt med öppen mun utan en tanke på att jag måste sett ut som ett fån.
En man hade ringt in till studion och bett dem om hjälp med att sätta dit sin fru. Mannen hade fått ett samtal från ett hotell där hans fru hade spenderat helgen för en tjejhelg. Hotellmannen ringde hem till kvinnans bostad för att berätta att diverse saker var kvarglömda på rummet. En slips och Axe bodyspray. Mannen i huset tog samtalet, och började ana ugglor i mossen så klart. En slirre på tjejresa? Han gjorde det enda rätta, ringde radion och bad dem konfrontera kvinnan. Ringeliring på bästa sändningstid, kvinnan svarar, radiomänniskan låtsas vara från hotellet, ber kvinnan att identifiera de kvarglömda tingestarna. Jo Warren glömde sin slips o sin Axe.... Den bedragna mannen satt i luren samtidigt, o vrålar ut. Are you sleeping with neigbour Warren? What, is going on? Sen var pajkastningen igång. Hjälp. Vad är detta för lustiga saker? Människan här skyr inga medel tydligen, och gör någon fel vill man att hela samhället ska få veta. Jag är i chock! O dessutom: Axe bodyspray, trodde bara det var 11 åriga pojkar med glest mellan tänderna och bångstyrigt hår som använde det. Läs Lucas....

Lånad bild från Opossumforumet
I morse när vi gick ut fick vi se en sån här, en Opossum. Fick googla fram info, pungisen var inte så gullig. Det är det enda pungdjuret på den Nordamerikanska kontinenten. Den blir 40-50 cm lång, o har en svans utöver det på 45 cm. Blir den angripen och sårad rullar den ihop sej till en boll och låssas vara död = playing possum.
Den äter animaliska ämnen, speciellt fåglar och deras ägg. Kan också äta ormar. Bra där Opossumen, ät alla slingriga saker du kan hitta här. På dom bara!

I detta nu, när jag sitter o skriver framför min konstgjorda eld, hör jag ett bekant krafsande ifrån tvättrummet. Krafs krafs. Dinoklor som river i torktumlarröret. Tusan också, har Basses nät blivit bortkrafsat av fågeln? Verkar inte bättre. Ok, gör om gör rätt.

Nu ska jag iväg och hejja fram barnen som går runt en parkering på skolan. Heja. Ska hetsa barnen Ström till den milda grad, nu har vi Svenska yrtottar chansen att visa hur man promenerar. Japp, jag gjört.

Åsa - djurtämjaren på Framfield Court.