tisdag 20 mars 2012

Dr Seuss och en bio...

Misstänker att varje land har sin stora barnboksförfattare, vi har Astrid, amrisarna har Dr Seuss.
I ärlighetens namn hade jag inte ens hört namnet innan vi flyttade hit, kände inte igen någon endaste av hans figurer, trodde jag i alla fall. Men Astrid är känd här, tillomed Lucas högstadieskolas bibbla, trots åldern på eleverna alltså, har en Pippi Longstockingbok Ja så klart, jag har kollat upp det. Den har dock inte varit utlånad så länge jag har jobbat där men ändå....

Här har dom alltså Dr Seuss. Han har skrivit massvis med böcker, han finns på frimärke. Har en helt egen del av Universal Studiosparken. Alla vet vem det är, utom jag då.



Grinchen känner jag igen, visste inte att
det var Dr Seuss

I söndags var vi medbjudna på bio, en av Dr Seuss böcker har blivit film. Lorax. Öh, okej. Tecknad barnfilm, mitt på en söndag, i 25 graders vårvärme, kan det vara något? Jomenserrö det var grejjer det. O biografen var supersöt.


På riktigt, fällbara kontorsstolar och runda bord.
Dom serverade mat o vin o öl och galna
mängder popcorn.
Filmen handlade kort om en kille som tog bort alla träd och en avskärmad liten stad i plast utan några som helst träd o växter hade byggts upp innanför gigantiska murar av järn. Ja så fick man följa historien om hur allt gick till när träden försvann och man fick även se ett gott slut, no kidding?




Vad jag tyckte? Jag blev helt såld, tårsvid, rörd. Fina sensmoraler som sig bör i en barnfilm. Snyggt gjort, o imponerande. Boken är skriven 1971 och han var långt före sin tid, Dr Seuss.

En härlig upplevelse på många plan och om våra barn varit lite yngre hade jag pronto sprungit o köpt alla Dr Seussböcker som finns i hela världen. Blir så himlans glad att jag har förmågan att ta till mej nya (fast gamla) saker, att jag får insikt i det amerikanska, att jag fått ytterligare en sak som gör att jag förstår mer. Ni fattar va?

Jag ger Loraxfilmen 4 Strömmings av 5. Bara fyra? Hade jag varit 30 år yngre så....





5 kommentarer:

  1. Hahaha! jag kände inte heller till Dr Seuss innan vi flyttade hit men nu sedan vi fick barn här så är man varse. Här läser vi "Cat in the Hat" samt Green Eggs and Ham" mycket och ofta nuförtiden. :-) Och ja även en del andra av hans verk, han har ju skrivit hur mycket som helst. och jag älskar hans lekfullhet med språket samt de underbara bilderna! Tycker språkligt att han inte kan jämföras med Astrid utan kanske snarare Lennart Helsing eftersom han alltid skriver på rim och med mycket vridande och vändande av orden. Ordlekar helt enkelt. :-)
    Tycker filmen Lorax verkar superfullig. Fint animerad också. Vi har sett trailern. Och ja Ella pratar om Lorax för vissa av hennes kompisar har boken och så har vi ju sett filmaffischerna nu ute så hon vill gärna se den. Vet dock inte om den kan vara för läskig för en 3-åring? Många barnfilmer är ju lite "läskiga" för så små barn. Hon är dessutom rätt lättskrämd nu och filmer hon kollar (som är typ ofarliga) är sådana som "Carebears, Dora, Busytown, Cars, Totoro och Paddington.... ;-)
    Själv skulle jag gärna se Lorax dock! Jag älskar animerade filmer som inte är alltför ensidigt "barnsliga". Eller om de är otroligt snyggt gjorda så är det också en fröjd att se och det jag sett från trailern visar på animation i min smak! :-)
    Kram!!!

    SvaraRadera
  2. Jag kände inte direkt igen namnet Dr. Seuss men när jag såg figuren här på din blogg så känner jag igen figuren. Vilken bio med dessa kontrosstolar och runda bord. Så lustigt men kul. Kul att filmen var bra.
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Inte heller jag kände till Dr Seuss då jag kom hit. Men det blev att snabbt bekanta sig!
    Måste vara den barnboksförfattare som är mest känd i USA.
    Varje år minns jag att man firade dr Seuss day på ES.

    Vilken COOL biograf. Vi har en sådan här också, men det är sällan jag är där.
    Men just kontorsstolar tror jag inte jag sett på bio förr. I like it.

    Kram!!

    SvaraRadera
  4. Vad skoj! Den filmen maste jag kolla upp for Nils ar ett stort fan av Dr Seuss bockerna. De ar stora har i Engalnd ocksa. Green Eggs and Ham ar nog den mest kanda. Och kanske grinchen da.

    Men dom om min forvaning nar jag flyttade hit till England och insag att Astrid Lindgren knappt ar kand alls. Jag jobbar ihop med folk fran hela Europa och i alla deras lander ar Astrid bockerna valdigt kanda och populara. Men inte i england ... Har vet knappast folk ens vem hon ar. Mojligen har man hort talas om Pippi .. men det ar det hela. Skumt tycker jag! Men engelsmannen ar ju ratt glada for sina egna grejer och koper nog inte in sa mycket annat verkar det som.

    Kram

    SvaraRadera
  5. Å jag vill se bra tecknat igen!
    Vilken pingla till biograf ni hittade också. Heja Dr. Seuss!!

    Det blev eftermiddagsbio här förra fredagen och det var skönt! Why not liksom. Det blir favorit i repris. Fyra strömmings av mig med!!

    Kramar!

    SvaraRadera

Tack snälla för att du tar dig tid att kommentera, blir glad!