torsdag 30 juni 2011

Lyckopirr och en upptäckt

Låg en stund tidigare idag vid poolen. Barnen är tillsammans med ett gäng andra barn i vattnet. Dagens simträning är över. Barn i olika åldrar, en del 10 år, några 15 och några mitt emellan. Dom övar, tränar o peppar varandra inför simtävlingen som är i kväll, på deras hemmabana, i vår pool. Jag blir rörd och väldans imponerad. Det är så fint att dom hjälper varandra i laget, fint att dom tar sin träning på allvar och hjälper varandra slipa formen. Dom skrattar o busar emellanåt, rätt som det är rushar någon iväg i vild crawl, några testar och övar på vändningar. Sen blir det ståpåhändernatävling. Jag hör våra barns namn ropas av andra barn, Cajsa pratar obehindrat nu, precis som Lucas. Inte alltid rätt på något sätt men hon pratar mycket. Dom har knäckt den sociala koden, dom har kompisar och dom har fått smeknamn. Jag är så stolt, glad o tacksam för allt L o C har åstakommit under våra fem månader här. Barn är imponerande.


När jag låg där fäpplade jag med mobilen och vips hade jag fått tag i en Podsändning på Sommar i P1 med Mark Levengood. Okejrå tänkte jag, jag tar steget och lyssnar på MITT FÖRSTA SOMMARPROGRAM verkligen. O hej o hå, nu inser jag vad jag har missat. Vilket härligt program, koncept och vad najs det var att ligga i min lyckobubbla, se den amerikanska flaggan, känna värmen som idag var "bara" 29 grader och lagom. Höra barn som ropar "good job" till varann i poolen, veta att lunchen är förberedd hemma, o höra Sommar-introt. Jag lovar, jag fick tårsvid och gåshud. Programmet var hur kul som helst, jag skrattade och grät omvartannat, o inte hade jag vett att skämmas för det heller. Folk som ser o hör mej får tycka vad dom vill, vi sticker ju redan ut liksom. Glad att det finns massvis med Sommarprogram jag kan lyssna på, vilken skatt!

Veckan har varit god, väldigt god, lagom slapp. Mycket sim, både träning o tävling. O tränandet har gett resultat. Lucas vann två av sina tre heat i måndags, o kom tvåa i ett. Hans stolthet går inte att ta miste på. O jag vet att han innerst inne är ännumer stolt över att han ser starkare ut, hans överkropp har utvecklat antydan till muskler. Hans stora lycka. Tjejerna flörtar med honom, o han njuter till fullo. Heja heja!!

Vi har upptäckt ett BJ ställe

Ätit melon till galenskap, en bauta nästan gratis.
Mycket vatten såklart, men också massvis med vitaminer och antioxidanter.
O väldans gott!

Ätit vår första cupcake

Fin skylt bara
Lucas går dessutom på summercamp denna veckan, Lego robotics. Dom lär sig programmera en robot på datorn och sen bygger dom ihop den av Lego på nåt sätt.  Ett himmelrike för honom, o jag förstår honom. Att kunna gå vidare i Legovärlden, kombinera teknik med Lego är ultimat för honom. Jag är också glad, bara för att jag fick se vilken exemplarisk ordning dom hade på alla Legoprylar på campet, helt fantastiskt.
Lucas Legorobot

I lådorna ligger byggsatser, med bruksanvisning och varendaste
legoplutt som ska vara med i bygget. (inte som hemma då alltså)


Åhhhh!

Några vanliga byggen med.

Campet är på Davidson College. Underbart ställe, lovar att boldbomba
därifrån en annan dag. Jag har aldrig varit på ett collageområde förut...

Min flamingo Doris

Cajs vattnar PÅ träden. Uhu, vad torrt det är här nu.
Ja, lite så där har veckan varit. Helgen ser lovande ut, fjärde julifest på gatan, vi ska till Davidson Collage på upptäcktsfärd, water aerobics och fredagsmiddag på en anrik Diner. Jag har det så bra, så bra. 

Håller tummarna för att vädret är fortsatt fint hemma i Svedala, vill att ni ska ha det sommarfint och bra. 

Kram från 

Åsa - världens gladaste o tacksammaste flicka








måndag 27 juni 2011

Annorlunda tidning och en vardag

Nu har jag, efter en helg utan familjen Elwing, vant mig vid lugnet. Jag saknar och längtar men vår vardag har tagit vid och det finns inte utrymme att drömma sig bort eller tillbaks. Härligt grillmiddag i lördags med andra svenska familjer, o sill! O en snapsbuffé.


Desserterna är stora i Amerikatt.....


Söndagen var skön, brunch på ett hak, läsning i en bok, titt på skor som Cajsa valt ut. Där sa mamman nej, stort nej! Öh? Tolv centimeter stilett med två centimeters platå som dessutom var tre storlekar för stora.  Skulle inte tro det Cajsa, verkligen inte! I ärlighetens namn var dom inte ens snygga, såg ut som ett par vulgo-heels.... Hon tackade vänligt men bestämt nej till alla andra skor jag visade henne så hon fick fara hem utan. Gör inte, flipflops funkar till allt!

Biltvätt också, har inte vant mej vid att se andra arbeta så hårt medan jag sitter o tittar på. Puts puts och glansiga däck för inga pengar alls, o då får man bilen städad inuti och lite doft sprayad.  Jag valde doften Wild Cherry i bilen bara för att min Malin älskar körsbär, doftar gott ett par dagar innan den luftats ut. Basse tar alltid New car scent. Undrar varför egentligen, hans bil är ju ny och doftar som en sådan? Tycker att Crisp mint hade varit fränt i hans bil istället. Jaja, han väljer ju själv.

Basse o Lucas gick på bio, o jag o Cajs åt knäckebröd framför tvn, som bara visade myrornas krig eftersom vi råkat trycka fel på nån knapp. O av alla tusen knappar på fjärrisarna visste vi inte vilken knapp vi skulle trycka för att komma tillbaks till bild. Jag avskyr när teknik inte funkar som jag vill, o jag orkar inte lära mej allt heller. Vi hade mysigt i alla fall, trots myrkrig. Jag läste en bok på svenska. Har inte velat "slösa" på mina böcker. Har inte läst en bok sen vi kom hit, jag som plöjer o missbrukar böcker annars. Kanske inte har haft ro eller tid heller för den delen men nu kändes det rätt. O jaaa, fasicken vad skönt det är att glida in i nån låssasvärld i en bok.

När vi var till macken jag o Linda låg en tidning på disken, såg spännande ut. Bovar o skurkar på bild. Klart vi köpte, bara för att vi kunde. En dollar och sen kunde vi titta på alla banditer som härjat i vår omgivning. Galet o så annorlunda, lite skrämmande på flera sätt....





Jag vet inte, känns så galet annorlunda. Kul att ha sett, skrämmande att läsa och jag ställer mig lite frågande till företeelsen helt klart. Kommer inte köpa den fler gånger i vilket fall....

Idag är det vardag, simning, pappersfix, första dagen på sommarcamp för Lucas, ett dataläger med Lego. Dom ska programmera o fixa en robot som dom sen ska bygga ihop med Lego. En för mej totalt obegriplig värld, men Lurreburr älskar så det är bara att gratulera, betala och köra honom dit. Ikväll är det simtävling, hejja Gators som vårt lag heter, vi har vunnit alla våra simmöten hittills, 4-0! Kul. 

Hoppas att ni har det bra varthän ni befinner er, o jag hoppas att solen lyser på er och att maten är god o allt sånt.

Kram 

Åsa - back in business

Dagens extra omtanke idag går till Anna och Bianca. Jag hjärtar er!

fredag 24 juni 2011

Men vad hände?

Ojsan, två veckor och en dag har gått. Jag har inte hängt med, kändes som att de kom för ett par dagar sedan.

Farväl, uschibushi! Familjen GAP och Familjen AF


Två veckor fyllda med underbart umgänge, ren o skär kärlek, 24 timmar om dygnet. Hus fullt med barnsben, blöta handdukar och en strykande åtgång på toapapper. Middagar, frulle, prat, flams och upptåg.


Mest för att vi kunde och för att den bara stod där!

Jag har känt mej hel, för första gången på 5 månader. Hel och varm i hjärtat av goda kramar, fina samtal, tjejpyssel med syster, full av beundran till Erik som är världens bästa. Bianca o Maiken, mosters älsklingar. Lucas o Cajsa lyckliga och hejdlöst energirika. Fina Basse som kämpat på med galet jobb. Åsa, världens rikaste flicka. Med en storfamilj. Nu har dom åkt. Fy fasen rent ut sagt, nu är jag mer halv än nånsin, huset ekar, handdukarna tvättade. Spår av finaste familjen Elwing får mina tårar att rinna.





Ja, jag vet inte varför han hade den där propellern...

Apafina gungisar


Sista doppet tillsammans


Å ser man på, ett lustigt djur.
Nu drar jag på jympisarna, tar min make med mig på en långis. Rensar hjärnan, pratar om våra upplevelser de senaste veckorna och sedan går jag i bädd med brustet hjärta. Varför gör kärlek så ont? Jag vet också att om BARA tre veckor får jag träffa dem igen, o alla andra jag saknar. Ser fram emot det, o att få äta fil och greveost.

Det kommer nog att ta en stund att smälta alla intryck, och detta var helt klart en ny upplevelse för oss. Att få besök, att njuta till max och sedan bli ensamna kvar i det stora landet. Känner mej lite liten just nu men i morgon är det nya tag, jag lovar. Ska på trevlig grillkväll med härliga svenska familjer och det ser jag fram emot massvis!

Tacksamma kramar

Åsa - som är glad o lessen på samma gång, o som inte har saknat midsommar ett skvatt kände jag nu. Sillen, släng dig i väggen! Ro hit en Ahi Tuna sallad istället.










torsdag 23 juni 2011

Gästbloggare....Ohhh my god!!

Hej, lillasyster Linda här som gästbloggar! Vi har varit hos Familjen Ström i två veckor nu, tyvärr börjar hemresan närma sig!!
Det har varit en fantastisk resa, med många äventyr!! Vi har ätit väldigt god mat, sett mycket roligt o annorlunda. Vi har shoppat - joooo, det har vi!! Alla som känner mig, vet att det lätt kan bli så!!
Jag Älskar USA!!
Jag hann inte mycket mer än landa i det Stora landet, förrens jag köpte en tårta!! Jag är helt baktokig o detta är ett Himmelrike för mig!! Vi började med att fira Lucas Graduation - vilken upplevelse!!

Åsa med familj hade förberett så bra här hemma, kylen laddad, sängarna bäddade, handdukarna i hopvikta o Cajsa hade ordnat med menyer o roomservice på rummet ;-)

Det är en resa vi länge längtat efter!

Shopping ja!! Det går ju bara inte motstå o det är så mycket man verkligen behöver ;-) Detta lilla paket kom i brevlådan...

Jag hade lovat Cajsa att vi skulle baka cuppisar när jag kom på besök, så det gjorde vi! Tänk, jag är förvånad över att syster klarat sig i fem månader utan kakao - men det hittade jag ju i affären.

Åsa (o övriga familjen i släptåg) tog mig med till Hobby Lobby o A.C. Moore - ohhh my god!! Jag älskar o förstår inte hur jag skall klara mig utan dessa i framtiden. Men, nu har jag fyllt kvoten med shoppingkassar med bakgrejjer så jag skall nog klara mig ett tag.


O receptet på klabbigaste muffinsarna  kommer här!



Lustiga o lite annorlunda saker:

Mattorna i huset är så mjuka att gå på
Alla är så trevliga o snälla (inte på Subway dock)
Allt är så billigt
Rabatt är inte bara rabatt, det är ytterligare rabatt
Allt är verkligen större
Badvakterna blåser i pipan för vila en gång i timmen, då får inga barnben finnas i poolen
Det regnar, haglar o åskar på kvällar o nätter
Inga väderprognoser stämmer
Man får byta en bh, även om man tagit bort lappen...
Drickan på restaurangen är god (strawberry lemon), men varför fyller de på när man precis skall gå hem?
Man skriver namn i tidningen, när någon kört för fort (inte nån jag känner eller...?)
Dicsiplin är bra o funkar väldigt bra!!!
Här finns cyklande poliser!
Eldflugorna kommer fram på kvällen
Kanelbulle köper man på burk o värmer i ugnen
Man får inte nog!!!

Dagens uppdrag innebär nagelfix o fotvård, sista inköpen (några måsten...), börja packa o mysa!!!!!

Familjen Ström:
VI ÄLSKAR ER
Ni är finast, snällast o bäst!!



...O vi har alltid väldigt roligt i hop med er,  man vet aldrig vad dagen har att erbjuda!

Tack för att Ni stått ut med oss!!


Ses om några veckor!!

Puss o Kram Lillasyster!!


måndag 20 juni 2011

En annan sida av Charleston och galet fint väder

Men nu så, tillbaks från vår tripp till Charleston, South Carolina. Ah men vi hade ju hört sååå mycket gott om den lilla staden, eller lilla.... Lika stor som vår hemstad, 120 000 + nånstans. Den skulle vara charmig, pittoresk och jättefin på alla sätt. Hm... Runt vårt hotell, som var ett standard vanligt hotell norr om staden, fanns inget pittoreskt på något vis. Föga charmigt. Mest kåkstäder typ. Risiga hus, risiga bilar och rufsiga gator. Gjorde inte sååå mycket men det var lite vanskligt att lämna bilen utanför om man säger så. Mest för att jag läst på lite fakta om just Charleston under bilresan ner.

Snabbfakta om Charleston:

Sex stora hamnar (brukar vara lite rufsigt i just hamnar)

Top 6 på listan över USAs mest brottsliga städer

Antal bilstöder 1254 stycken jämfört med USAs medel per 100000 invånare:  281 (hilfe!)

Kallas för the Holy town på grund av antal kyrkor + att ingen byggnad får vara högre än en kyrka. (Långt i från alla i Charleston går i kyrkan trots det)

Antal mord 12.9 jämfört med USAs medel på 6.9

Första skotten i det amerikanska inbördeskriget sköts i Charleston

Pirater härjade vilt här och korsfästes på en konstgjord ö.

Jaja, det finns trevlig fakta också så klart, men den kryddar liksom inte mitt inlägg nu, juh!

Vi for in till centrala staden, värmen var påtaglig. Sminket rann, glamsvett existerar inte. Parkeringsplatser var svårt att hitta och restarangerna var fulla. Hittade ett hak, sisådär charmigt. Maten = Welldone överkryddad tonfisk, wasabiklägga på och friterade brysselkål. Nja, vetikatten, smakupplevelse: 2 strömmings av 75 möjliga.


 O dricksen var redan färdigstämplad på kvittot. Borde ingen fått. Usel service dessutom. Molokna och svettiga tog vi våra bilar som tack o lov inte var stulna och for till hotellet genom ruffiga kvarter och skumma gränder. Väl framme insåg vi att hotellet även var bas för en COMEDYCLUB, för rufsiga personer, som hade fritt tillträde till hotellets pool. Tiotusen pers i en pool stor som vår badtunna. Hejja! Myrinvasion på parkeringen också. Biten på tån. Glada miner till trots. Goodnajt, blir bättre imon va? Hungriga som björnar klev vi upp i ottan för att äta plastfrulle på hotellet. Men där fanns ingen frulle, fastän den infon fanns på nätet. Tyckte till o med att det doftade vaniljvåfflor, men det var väl en synvilla. Ok, fick ta oss via de rufsiga stökiga och läskiga kvarteren till ett Wafflehouse och svulla, i en inrökt genomflottig men lite charmig lokal i utkanten av den charmiga staden.


Efter kolhydratchock med tillhörande magknip fick så äventyret ett oväntat uppsving. Vi tog en båttur med gammal båt i hamnen. Fick se och höra massvis av intressanta saker. Varmt som i en ångbastu men underbart härligt att tuffa omkring i 90 minuter och titta på hav, stränder, fort, båtar, skepp och DELFINER. Min dröm! Dom hoppade och simmade bredvid båten, nära.  Så kul att se, varm i hjärtat. Har försökt få syn på delfiner massvis med gånger, inte lyckats så bra förrens nu. Gjorde min dag, o den fortsatte sen i varm i hjärtatstil. Åkte runt i staden med häst o vagn och nu förstår jag varför alla blir så förtjusta i Charleston.









 Tjusigt o pittoreskt helt plötsligt. Vi hade alltså hängt i fel område kan man säga. Guiden var toppers. Amerikanare kan turism! Barnen var nöjda med åktur, men bäst var nog att komma tillbaks till stallet o få klappa åsnorna.

Hann också med en tur till en outlet, någon, INTE JAG!!, köpte fyra par skor. Vi hann också med två olika stränder med tillhörande bad. Vilka stränder, o vilket varmt vatten. Osannolika 32 grader C i Atlanten. Skönt o mysigt. Inte lika skönt att sätta sig i en varm bil direkt efter havsbad, utan möjlighet till dusch. Sand i örat o trosor. För att inte tala om vilka sanddrivor som nu ligger i bilen. Ojsan. 3 timmar o 30 min hem till Huntersville. En pojk som gråter av ont i öratsmärta. Kan vara öroniflammation eller nåt. Får ringa till dr Beroccas. Han får kika, men det blir ingen simning för Lurreburr imon. Ja just det, vi hann med ett besök på ett akvarie med. Fick se en av världens 50 enda vita krokodiler. Jag gillar inte djur i bur. Får ångest. Men ändå. Lite intressant var det allt där med.
Charleston får slutligen 7 ströms av 10 möjliga. Supermysigt, intressant historia. Underbar arkitektur. Väder topp, sällskap på plus över mätbara möjligheter. Vill nog tillbaks till The holy town, men kommer att vara mer selektiv i valet av hotell, bue bye rufsiga områden så att säga.

Önskar er en god vecka och att regnet slutar ösa ner över nära o kära!

Kram från

Åsa - googleexpert och solbränd. O som älskar Charleston.

torsdag 16 juni 2011

Håhåå ja ja, o snart far vi till Charleston

Dagarna här o nu ser ganska lika ut.

Schasa iväg barn till simträning, alltid samma knorr men också alltid glada miner efteråt. Cajsas träning börjar kl 9 och då är poolen inte så värst varm. O jag förstår om hon hellre är hemma o morgonskrotar med kusinerna.

Tömma en diskmaskin, häng en tvätt. Bädda lite sängar.

Poolen, en stund eller så, bara för att vi kan och för att det är skönt.

Lunch på ett eller annat sätt

SHOPPING, både via nät och live. Idag kom ett paket till dörren med 14 nagellack och ett paket med fjädrar till hår. Dock inte till mej om man säger så, joo, kanske två naglisar då.

Abercrombie, tvice. Doftande påsar, huvudvärk men 40% på rea. Håhåååå

GAP, här handlas hood tydligen

Middag på restaurang (idag iaf) Sallad för Ströms.

Kvällsmys med vin. Ibland bara pratmys. Ibland nagelfix deluxe. Precis som förr i tiden, hemma. Vi väller ut alla naglisar, putsar o filar. Testar, gör om. Använder en hel korv med bomullsrondeller, huset stinker remover. Underbart!

Barn som leker, män vid datorer, jobb som måste skötas. Basse jobbar ju som vanligt.

Somnar som klubbade sälar. Glad men lycklig. Älskar min storfamilj, i hela kroppen känner jag det.

Imorgon bär det av till Charleston. Härligt härligt. Turista lite, mysa omkring. Äta gott och ta en tur till nån strand är planen. Det finns en outlet där tydligen. Kanske, men mest troligt vill mina fina gäster (mest Linda) dit o kika. Jag hänger på, okejrå.

O nu funderar jag lite på hur dom ska få hem allt handlat.... I värsta fall får vi ta med en väska åt dem när vi åker till Svedala om fyra veckor. På vår biljett får vi ha med 2 x 23 kg per person. Det blir ju 8 resväskor det. Ojsan. Bäst att inget säga för då tror jag att syster går i spinn och får spunk o kör till Target. Som vi BTW spenderade 3 timmar på igår. Tre timmar!! Göta petter säger jag bara.

En liten rapport, utan bilder. Hoppas att det är ok.

Ha en skön fredag och en bäst helg, det ska jag försöka ha (o det kommer inte bli några problem)

Åsa - shopping assistent no 1

onsdag 15 juni 2011

Oj vad dom shoppar och en simtävling

Nu har vi fått liksom en vardag här mitt i besöket. Basse har rest till... ni vet vart nu vid det här laget, Orangenburg. Simträning på mornar och frukost i omgångar. Linda o Erik hittar i köksskåpen och Erik tar gladeligen bilen en sväng till Target o köper sig en deo. Underbart! Fullkomlig underbart.
Vi har, eller dom har, shoppat på sig en del saker, tacksamt att komma hit som svensk med stark valuta och ett outlet 15 min härifrån. Kläder, baksaker, skor, solglasögon, väskor, jeans... O när jag ändå MÅSTE gå i affärerna, händer det visst att jag hittar något helt precist nödvändigt. Ja men som ett par ormskinnsballerina. Hoppsidajsi vilket akut behov som uppstod. Eller en MEGA mastodontflarre med shampoo o balsam. Från Pureology. Utan tillsatser, gillas. Till nästan galet lågt pris. Då blir Åsan glad. För ett schampoo. Jaja.

Igår var vi på simtävling, den första i våra liv, o varför skriver jag VÅR? Jo, inte nog med att barnen hade illviktiga uppdrag som simmare, mamman hade anmält sig vid ett tillfälligt hjärnsläpp till att vara tidtagare. Ja jo, det var ju bra av mej insåg jag när tiden för tävling infann sig, eller kanske inte så värst bra när man tänkter efter. Jag vet väl inget om sånt, knappt hur man hanterar ett stoppur. Vet inte hur en simtävling går till, eller vem som ska instruera. Eller vad det är man mäter. Arrrgghhh. Allt löste sig på bästa sätt, jag fick god hjälp och blev en räka på att mäta tid.

Ni ser fokuset va?

Barnen, de stackars supernervösa små liven. Inte lätt för dem att veta hur allt skulle gå till. Tur att moster o morbror var med o att Basse anslöt för ojsan vilket kaos det var. Två hundra simmare, tusen olika "events" o simsätt o annat. Nu har vi lärt oss massvis, åh vad jag gillar sånt, att lära sig alltså. 

Bildbombar lite därifrån:

På armen skulle man skriva Event, heat och bana, samt simsätt i en klurig uppställning
Med vattenfast penna. Jag kunde inte ens tyda Excelarket som mailades ut med den informationen
Fick fråga tränaren om förklaring. Kände mej dum.


Alla barnen, iaf de flesta hade tuffa texter o teckningar på sina
kroppar. Som denna, eller kanske den allra tuffaste texten "smell my bubbles"
Lucas o Cajsa hade inte, undrar varför. Rookie....

Fokuserad Lucas

Lucas ryggsim gick ok, han for inte som en biljardboll mellan repen utan
studsade bara ett par gånger + en tur in i en stege. Gör inget, han förbättrade sin
tid med mer än tre sekunder.

Nåt slags kösystem


Det var en varm kväll, o spännande o rolig. O jobbig. Främst för barnen så klart men också för mamman, totalt megafokuserad i två timmar. Tuuuut - tryck-sim sim- hand på kakel-tryck o reset. Meddela tid o på det igen Tuuuut. Roligt, o trevliga människor. Mycket trevliga o många. Varmt som i en bastu, sol i ögat och en fasligt levande. Ljud alltså. Men bara roligt. Extra roligt var det att Cajsa, lilla spagetti, min svansimmare vann TVÅ heat. Kul! Duktigt o härligt kämpat. Att vi sen fick se att Cajsa diskats i en av dessa lopp hon vann tänker jag inte berätta..... På grund av simfel. Jag fokar på det som är bra ni vet.... Stumma armar o ben fick massage av moster när vi kom hem, i morse skolkade vi från simträning. Det var busigt och lite dumt kanske men dom var så trötta, så trötta. Men egentligen, träningen är frivillig, men jag tycker att man ska fullfölja om man gett sig in i det. Imon blir det ordning på torpet. Och säkert mer shopping. Inte mej emot....:-)

Ha en superonsdag, lillelördag o mittwoch. 

Åsa - the timer. Så precis att laser och atomfysik verkar som slarv i jämförelse. Jag är i symbios med mitt stoppur kan man säga.....  

PS: ja just det, vårt lag, Gators, det vann över det andra laget. Har inget alls att göra med den blonda rookien som kramaktigt höll i ett tidtagarur, inte alls. Är väl ingen Marjasin heller?